a

SEKSUALNE TRAVME 1

Travma – zelo hudo doživetje

Travme so stalnica v našem otroštvu in življenju. Vsaka oseba doživi travme. Prvo pravilo, ki si ga moramo zapomniti je, da se travm NE PRIMERJA. Zakaj?

Primer: Sta dve sestrici. Obe sta nagajali in jima mama zato ni kupila sladoleda. Eni sestrici je bilo to hudo par minut, potem je pozabila. Druga sestrica pa je to doživela kot hudo travmo in se ji je to zakoreninilo globoko v podzavest. Sedaj ko je odrasla, ima o sebi mnenje, da si ne zasluži ničesar, če ne naredi tistega, kar mati od nje pričakuje.

Travme zelo vplivajo na naše vzorce in na naša življenja. Zato je dobro, da se jih zavedamo in jih poskusimo ozavestiti.

Tako je tudi s seksualnimi travmami. Lahko je to samo ena beseda, ki ti jo partner reče med seksom, lahko je to (ne)nedolžno otipavanje v osnovni šoli ali pa seksualno nasilje in posilstvo. Vse vpliva nate.

Če se osredotočim na moj primer, ki je sem ga pred kratkim začela ozaveščati . Pa sem mislila: »Ah, saj to ja ni nič takega.«

Vendar v bistvu je.

Ko sem bila stara nekje 11 let, sem se vozila v avtu z nekim družinskim članom. Vse je bilo normalno, dokler me ni začel spraševati: »A ti že rastejo dlake tam spodi? A ko ti bojo zrastle, mi jih boš pokazala?« Hvala bogu sem bila zelo pogumen in glasen otrok in sem jasno rekla NE.

Do leta 2020 sem to jemala kot nek »nedolžen« dogodek, dokler se resnično nisem začela poglabljati vase. In ugotovila, da je to v meni pustilo nek pečat. Ker ni v mojem primeru nihče reagiral, čeprav sem dogodek zaupala staršem. Počutila sem se nezaščiteno, ter kot da se ni nič zgodilo in ni pomembno – kot da ni pomembno, če bi se meni kaj zgodilo. Kot da je to normalno. AMPAK NI!

(nadaljevanje v naslednji objavi)