INTIMA – kaj to sploh je?

Intima ni enako seks.

Intima je videti, slišati in sprejemati sebe. Intima je biti viden, slišan in sprejet s strani drugega. Šele ko imamo dobro intimo sami s sabo, jo lahko imamo tudi z drugimi. Ker šele takrat ko sprejmemo sebe, smo lahko avtentični.

Globoka intima zahteva prisotnost. Biti v momentu sam s sabo in z drugimi. Poslušati njihove glasove, njihov dih, začutiti njihovo premikanje in energijo. Prisotnost lahko treniramo v vsakdanjem življenju. Ko jo tam osvojimo, smo lahko prisotni v odnosu.

V stanju prisotnosti opazujemo. Opazujemo in ne obsojamo. Prav tako je treba opazovati pri seksu – kaj partnerju paše, kaj mu ne paše, kakšne so njegove želje. Pokazati moramo zanimanje za spoznavanje partnerja in njegovih želja. Brez obsojanja. Ker to je intima.

Primer: Če partner med seksom naredi čuden zvok, to vzamemo z zanimanjem. Vprašamo se, zakaj je naredil ta zvok in kakšen ima pomen.

Intima = opazovanje + čutenje + zaupanje

Poskusimo začutiti občutke. Med poljubljanjem izklopimo glavo in se osredotočimo samo na to, kaj čutimo. Jezik, ustnice, kožo, dih. To pomeni biti prisoten.

Velikokrat nas od prisotnosti ločijo cilji. Pri seksu je ta cilj orgazem. To, da je orgazem cilj seksa je največja napaka, ki jo lahko naredimo. S tem ustvarimo pritisk na partnerja in nase.

Pri seksu je veliko veliko več za odkriti kot pa samo klitorialni orgazem in moški izliv.

PS.: Trikec kako biti prisotni in še bolj intimni – očesni stik. Poizkusite.